Avukata Sor
Hukuk büromuz yazılı ve sözlü danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Yazılı danışmanlık hizmeti; sorularınızı, danışmak istediğiniz hukuki problemlerinizi ve açmayı düşündüğünüz davaları avukatlarımıza yazılı olarak danışabileceğiniz yöntemdir. Aşağıdaki form aracılığıyla hukukun her alanında bize ulaşabilir, bizimle görüşebilir ve bizden hukuki görüş alabilirsiniz.
Hukuk yargılamasında tarafların avukat ile temsil edilmesi gibi bir zorunluluk düzenlenmemiştir. Herkes kendini mahkemelerde temsil etme hakkına sahiptir. Ceza yargılamasında ise, zorunlu avukatlığın (müdafilik) kapsamı yasa ile belirlenmiştir. Buna göre; 18 yaşından küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde malul, sağır ve dilsiz olan şüpheli, sanık veya müştekiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılanan şüpheli veya sanıkların avukat ile temsili zorunludur. Avukat tutmaya maddi gücü yeterli olmayan vatandaşlar için bu hallerde Barolar tarafından ücretsiz avukat atanması zorunludur. Diğer taraftan, bir suç isnadı ile karşı karşıya kalan kişi, ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde avukat seçme ve avukatın hukuki yardımından yararlanma, avukatını ifade veya sorguda hazır bulunması için çağırma, avukatı olmadan konuşmama ve avukat seçecek maddi imkanı yoksa, kendisine avukat tayin edilmesini isteme hakkına sahiptir. Ancak, hem hukuk hem de ceza yargılamasında telafisi mümkün olmayan hak kayıplarına uğramamak için Türk hukuk sistemine hakim olan, alanında uzman avukatlar ile çalışarak profesyonel hizmet almak son derece önemlidir.
Avukata ödenecek ücret ve avukatın yapacağı işlerin kapsamı avukat ile vekil eden arasında yapılacak sözleşme ile belirlenebilir. Ancak, bu konuda yazılı veya sözlü bir sözleşme yapılmamışsa, yapılacak işin kapsamına göre ödenecek ücret, avukatlık asgari ücret tarifesine göre belirlenmektedir. Avukat, müvekkile vereceği hukuki yardımın ücretini, asgari ücret tarifesinde belirtilen miktardan aşağı belirleyemez.
Hukuki yardım konusu “dava” olan işlerde avukatlık ücretinin belirlenmesinde etkili olan faktörlerden bazıları şunlardır:
- Avukatlık ücretinin belirlenmesinde, davanın mahiyeti ve dava değeri büyük önem taşır.
- Davada yapılacak işlemlerin yoğunluğu da avukatlık ücretinin belirlenmesindeki ana faktörlerdendir. Dosyadaki taraf sayısı, tanık dinlenmesi, bilirkişi incelemesi, keşif, kamu veya özel kurumlarla yazışma yapılması vb. birçok işlem avukatların ücretlerini etkilemektedir.
- Avukatlık ücretinin belirlenmesinde davanın ne kadar süreceği de önem teşkil eder. Bazı davalar tek celsede sonuçlanırken, bazıları yıllarca sürmektedir. Özellikle, davaların yoğun olduğu İstanbul gibi şehirlerde duruşma aralıkları oldukça uzundur. Her davanın kendine özgü bir yargılama süreci olduğundan, avukatlık ücreti belirlenirken yargılama süresinin uzunluğu da dikkate alınır.
Bir avukatınız var ise, sizi aşağıdaki konularda bilgilendirmesini talep ediniz.
- Davanızın maliyeti (Dava harç ve masrafları, avukatlık ücreti vs.)
- Davayı kaybetmeniz halinde katlanmanız gereken ek maliyetler (Tamamlanacak dava harcı, karşı tarafa ödenecek vekalet ücreti, mahkeme masrafları vs.)
- Mağduriyetinizin giderilmesi için başka hukuki yöntemlerin yani alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının olup olmadığı.
Vekaletname çıkaracak kişi, nüfus cüzdanı, ehliyeti ya da pasaportu ile birlikte Türkiye’de herhangi bir notere giderek adına vekaletname çıkarılacak avukatın vekaletname bilgileri eşliğinde vekalet konusu olan işin niteliğine uygun olan vekaletnameyi noter kanalıyla çıkartır. Boşanma, nafaka, tanıma ve tenfiz davaları için çıkartılacak vekaletnameler özel yetki ve fotoğraf içermelidir. Yurt dışında ikamet etmekte olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendilerine en yakın Türk Konsolosluğu'na müracaat ederek vekalet çıkartması mümkündür. Yurt dışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vekalet çıkartmak için Türkiye'ye gelmesine gerek yoktur.
Hukuki problemlerinizin çözümünde profesyonel yardım almak olası hak kayıplarının önüne geçmenize olanak sağlayacaktır.Sitemizde yer alan ve internette yayınlanan diğer makalelerde paylaşılan hukuki bilgiler hiçbir zaman avukatınızın size sağlayacağı hukuk danışmanlığı ve avukatlık hizmetinin yerini tutmayacaktır.
Her somut olayın ve problemin özelliklerine göre belirlenecek ve uygulanacak hukuki yöntemler birbirinden farklıdır. Hukuki problemin doğru şekilde analiz edilerek, etkin çözüm yollarının belirlenmesi ve uygulanması ancak hukuki donanıma sahip avukatlar tarafından sağlanacak profesyonel hizmet ile mümkündür.
Uyarılar
- Formda belirttiğiniz tüm bilgiler 1136 Sayılı Avukatlık Yasası, TBB Meslek Kuralları ve ilgili mevzuat gereğince gizli tutulmaktadır.
- Avukat, talep üzerine bilgi ve birikimine dayanarak hukuki görüşünü açıkladığı yazılı danışmanlık hizmetinin karşılığı olarak yasa ve hakkaniyet gereği ücrete hak kazanır. Bunun yüz yüze veya internet ortamında olması arasında fark bulunmamaktadır. Bu nedenle, yukarıdaki form aracılığıyla ulaştıracağınız hukuksal sorunuzun mahiyetine göre verilecek cevaplar Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince danışmanlık ücretine tabi tutulacaktır.
- Avukatlarımıza soru sormanızla vekil – müvekkil ilişkisi kurulmamaktadır. Soru sorduğunuz avukatların sorunuza cevap vermesi, aranızda vekalet ilişkisi kurulduğu ve gelecekteki müvekkilliğinizi kabul ettikleri anlamına gelmez. Vekalet ilişkisi kurulmadığı sürece, hukuki görüşlerin uygulanması ve yürütülmesinde hukuk büromuzun hiçbir sorumluluğu doğmayacaktır.